Výstavu fotografií predčasne ukončia, na vine sú asi vandali

12.11.2012 Bratislava

Bratislava 12. novembra (TASR) - Výstavu fotografií na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, ktorá bola venovaná aktívnemu starnutiu, poškodili pravdepodobne neznámi vandali.

Poškodený je závesný systém výstavy a štyri veľkoformátové fotografie boli strhnuté, informoval TASR manažér pre komunikáciu Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Lukáš Melicher.

"Keďže príprava a realizácia výstavy nás stála nemalé finančné prostriedky, rozhodli sme sa reagovať trestným oznámením," povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Chce tým dosiahnuť aj to, aby sa podobné veci už neopakovali. "Sme v kontakte aj s občianskym združením Vagus, ktoré malo podobný problém, keď niekto poškodil a ukradol časť ich výstavy Môj domov ulica," dodal Gumulák.

Výstavu fotografií (Aktívne) starnutie vo svete otvorili 15. októbra a mala trvať mesiac. Podľa Melichera ju predčasne ukončia v utorok (13. 11.). Fotografi Michal Fulier, Andrej Lojan, Laco Maďar a Matúš Zajac z fotografického združenia PHOS prostredníctvom svojich fotografií predstavili svoj pohľad na starnutie a život seniorov na Slovensku aj vo svete.

Na mieste dnes boli aj policajti. Bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková potvrdila, že policajti preverovali podozrenie zo spáchania priestupku proti majetku a prípadom sa zaoberajú.

Sergej Kára z občianskeho združenia Vagus TASR povedal, že ich výstava bola na Hviezdoslavovom námestí päť dní, potom ju premiestnili k Redute. Keď ju prišli 21. októbra demontovať, niektoré fotografie, ktoré zachytávali prácu streetworkerov s bezdomovcami, boli poškodené a výstavný mechanizmus zmizol. Trestné oznámenie podľa Káru nepodávali, pretože pri výstave v exteriéri treba s podobnými problémami počítať.
 

Vyberte región